waktu kat Malaysia sekarang..

Peminat-peminat Saya

Mein Name ist Nama Baru

My photo
Seorang musafir diatas bumi sang pencipta, mencari & terus mencari erti hidup

sEaRcH Fr0m HeRe

Saturday, April 2, 2011

Araustralia Banjir Season 2..

Assalammualaikum, 

Entry ni, special update pasal banjir yang
melanda Araustralia sekali lagi...
Dalam masa 4 bulan selepas banjir besar yang
melanda negeri utara semenangjung Malaysia, 
kini Perlis Indera Kayangan banjir lagi..
Banjir kali nie boleh dikira tidak berapa teruk
kalau dibandingkan dengan banjir yang
melanda Perlis pada hujung tahun lepas..
Hujan kat Arau nie berlanjutan beberapa hari
Memang lar petanda kalau hujan lama-lama 
ni sure akan jadi gak banjir hehe.. cuz sistem 
perparitan di Perlis ni memang lar tidak begitu 
baik, baru hujan lama sikit air dah nak naik..

cerita pasal banjir ni bermula pada :

Rabu Pagi, 30hb Mac 2011, aku dapat SMS dari Azizi yang
Channel batal, dalam hati memang dah agak dah, mesti kelas 
batal sebab banjir.. Cuz Hajah duduk kat Kangar, so mmg 
lar dia tak leh mai kalau banjirkan..hehe

Lepas tu, dapat khabar berita dari FB kawan2 yg lain, 
yang air dah naik di sebahagian tempat di Perlis, so aku
dengan housemate pon terus gerak ke Petrol
Stesyen Shell Arau, pegi beli minyak
untuk stok banjir haha...

naik jet ski, bak kata Adli..
gigih 2 orang housemate saya untuk menyimpan
bekalan petrol

arau banjir lagi yer..
4 bulan selepas banjir sebelum ini..

 ramai orang kata
mereka dua ni sweet..haha

 Settle isi dan beli minyak, kitorang pon pegi
C-mart Arau beli stok makanan pulak..

Bekalan semasa banjir..


gambar ni diambil time aku otw balik dari C-mart
Arau...terima kasih PDRM..

Balik dari C-mart n Shell aku terus online,
dan tiba-tiba dapat berita yang
UiTM isytiharkan pembekuan aktiviti
dari Rabu sampai Ahad, n UiTM Perlis
siap bagi green light kat budak-budak
yang nak balik kampung....

Dan gambar-gambar dibawah ni
menunjukkan situasi  banjir yang
melanda UiTM Perlis, budak-budak
  yang  nak balik terus nak
gerak keluar dari Arau..

banjir punye pasal, ramai orang
pegi cucuk duit di ATM,
sanggup berbaris panjang..

Anjung Siswa berubah menjadi
Stesyen Arau Sentral..hehe

sanggup berbaris panjang..

kan dah cakap tadi,
 stesyen Arau sentral...

berebut-berut, berimpit-impit
nak naik bas..

Ni plak que tuk cucuk kat
 ATM Bank Islam..


At the same time, Bank Islam
pulak nak tukar 2 ATM
 machine mereka..
 Tapi tak semua budak nak kuar dari Arau,
macam kami2 nie, memang malas
 keluar dari Arau, cuti dapat pon
dalam 5 hari, rasa tak berbaloi
tok balik umah...
so kami stay lar kat
Araustralia terchenta ini..

Gambar di bawah adalah
 reaksi 'Gang Bongek', 
(padan muka Muna cuz tak
dapat balik KG.. hehehe...)

Muna dan GG

Mereka adalah 'Bongek'...

Diorang Bajet Cool Sangat Nie.. hehe

Bila ' Bongek' bertemu
dengan Boya..

muna yang keriangan..
ini pula adalah Mak Cik Eyra Anis..haha

Disebabkan banjir
Majlis Penutup 'Marketing Carnival'
BISMARK tergendala,
pening kepala bila pikir2kan hal tu, tapi
nak buat macam mana kan??
dah memang tak boleh 
nak jalankan aktiviti.. 

UiTM pon ada alasan sendiri
 kenapa dibekukan aktiviti
dan diberi cuti sempena banjir.. 

1stly aku kesian dekat Boh,
penat-penat training untuk
persembahan penutup karnival,
 tiba-tiba je aktiviti dibatalkan
Sory Boboh..=)

2ndly, aku kesian dekat peniaga
yang meniaga time karnival 
hari tu, penat siap2kan barang meniaga,
tiba-tiba je UiTM isyhtihar cuti, 
so memang banyak barang meniaga
diorang tak habes..
aku ni yang kena kutip
duit sewa tapak
pon rasa macam tak
sampai hati nak kutip..

dan yang terakhir,
aku simpati dekat pesawah,
petani2 di Perlis,
habes tanaman diorang
rosak sebab banjir..
apa-apa pon, mari 
kita doakan diorang semua
 tabah menghadapi dugaan ni..

Sekian dari aku, Nama Baru...  


2 comments:

Cik Miza said...

ok dah baca...

boboh? hehehe

Naufal said...

boboh----> belong to Dato Ery Ezry =) [nama manja dia dirumah] =)